• W MARUSZYNIE GÓRNEJ UCZYMY SIĘ PRZEZ DZIAŁANIE
  • PRZEZ REALIZACJĘ SWOICH ZAINTERESOWAŃ DO PRZYSZŁEGO ZAWODUst:

– kreatywne, pożyteczne sposoby zagospodarowania wolnego czasu jako przeciwdziałanie nudzie i patologii,
– odkrywanie i rozwijanie zainteresowań oraz uzdolnień uczniów poprzez kontakt ze sztuką we wszystkich aspektach z naciskiem na rękodzieło,
– przygotowanie młodego człowieka do świadomego i aktywnego udziału w życiu dorosłym, poprzez zgłębienie podstaw savoir-vivre,
– odkrywanie i rozwijanie talentów w dziedzinie kulinarnej,
– tworzenie własnych przepisów w konsekwencji potraw oraz opracowanie „Książki kucharskiej młodego człowieka”,
– propagowanie nawyków zdrowego odżywiania mającego korzystny wpływ na prawidłowe komponowanie posiłków w wieku dorosłym.
– wdrożenie do współpracy rodziców, którzy chcieliby zaangażować się czynnie w wybrane zagadnienia, przekazując swoje doświadczenie dzieciom.
– „chciałbym w przyszłości robić to co lubię, a nie tylko to co muszę”.

Uczestnikami projektu są uczniowie objęci opieką świetlicową oraz chętni chcący rozwijać swoje uzdolnienia praktyczne.

Zajęcia prowadzone są w obrębie trzech zagadnień tematycznych:

1.Zajęcia kulinarne:

– opracowywanie przepisów,
– praktyczne wykorzystanie już znanych przepisów,
– komponowanie posiłków,
– ustalanie i przygotowywanie menu dziennego -śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, deser.
– praktyczne wykonywanie potraw tradycyjnych – polskich oraz próby wykonywania potraw z różnych stron świata,
– pokazywanie różnic kuchni wegetariańskiej, orientalnej i innych,
– promocja zdrowego odżywiania, wartości odżywcze warzyw, owoców,
– znaczenie aktywnego spędzania wolnego czasu,
– zajęcia mogą być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kucharza, kucharki, dietetyka.

2. Rękodzieło:

– zajęcia praktyczne z zakresu kształtowania sprawności manualnej, umiejętności wykonania robótek ręcznych na drutach /opanowanie podstawowych ściegów/,
– szydełkowanie- podstawowe wzory i ściegi/
– wyszywanie haftem tradycyjnym, krzyżykowym,
– próba tkactwa,
– próba opanowania podstawowych umiejętności szycia na maszynie wieloczynnościowej.
– inspiracja do wyboru przyszłego zawodu z zakresu realizowanych zajęć: krawcowa, rękodzieło ludowe, artystyczne

3.Savoir – vivre:

– wykłady, prezentacje, filmiki z zakresu podstaw właściwego zachowania się w różnych sytuacjach życiowych,
– kształtowanie umiejętności prawidłowego nakrywania i dekorowania stołu, co może być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kelnera, kelnerki szczególnie poszukiwanego na terenie naszego regionu.

Przyznane środki finansowe przeznaczone zostały na zakup sprzętu, przyborów i narzędzi, jak również na artykuły niezbędne do realizacji przedstawionych zagadnień. Zajęcia  prowadzone są przez nauczycieli realizujących projekt za darmo poza godzinami pracy

W pierwszej połowie realizacji projektu skupiliśmy się na działaniach kulinarnych oraz zagadnieniach savoir  vivre. Po wakacjach ruszamy z zajęciami z rękodzieła.
Było smażenie naleśników, pieczenie tostów, przygotowywanie gofrów oraz ich dekorowanie, pieczenie babeczek, babek, kanapki, sałatki, soki itd.
Wszystko bardzo pyszne i estetycznie wykonane, a przede wszystkim zrobione własnoręcznie, a to wszystko na zakupionym sprzęcie z funduszy GKRPAiN.
A TO RELACJA FOTOGRAFICZNA:

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Kwi    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031